• FÖRELÄSA

  FÖRELÄSA

  "Det är inte bara kunskap eller en position som är makt, det är också förmågan att föra fram sin kunskap och symbolisera positionen man har. Det är därför retorik och kommunikation är en så viktig aspekt av makt och ledarskap". Lena Lid Falkman är forskaren på Handelshögskolan i Stockholm som inriktat sig på just ledarskap, organisation och kommunikation.
 • FORSKA

  FORSKA

  "Att använda teknikens möjligheter som en individ eller en organisation, handlar inte bara om att ha ett virtuellt möte istället för ett fysiskt. Både forskningen, de fallstudier vi gjort och den praktiska erfarenheter vi har, visar gång på gång att det också påverkar hur flexibelt ..." Det är detta vi berättar om i boken "Virtuella Möten - Effektiv Gränslös Kommunikation" (Liber, 2014)
 • ANALYSERA

  ANALYSERA

  "Det är viktigt för mig som forskare att delta i samhället och bidra med mina kunskaper. Därför ställer jag upp i media och föreläser för myndigheter, institutioner, nätverk och företag." Lena Lid Falkman har blivit en populär föreläsare och rådgivare, med högsta betyg på föreläsningar t.ex. från konferensen Nolldistans av Telekom Idag och Framtidens Kontor av Ability Partner.
 • 1
 • 2
 • 3

OBS! Hemsidan lenalidfalkman.com är min, och inte lenalidfalkman.se.

Fredrik Reinfeldts tal ikväll var ett av de bästa - för honom själv - och det bästa under denna vecka hittills.

Jag kommenterar i SvD och gör en längre analys nedan. http://www.svd.se/nyheter/valet2014/moderaternas-dag-i-almedalen_3713484.svd?sidan=12

De fem aspekter jag diskuterar, diskuterade jag och Jenny Madestam som viktiga i Almedalen i SvD Brännpunkt: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-har-vill-vi-hora-i-arets-tal_3698718.svd

 

Sakfrågor/nyheter

”Sverigebygget” är förstås den stora nyheten – hundratusen bostäder och infrastrukturminister. Nytt för just idag var Moderaternas  förslag om 20.000 studentbostäder fram till 2020.

Den andra sakfrågan Reinfeldt ägnade sig åt konkret är hur man ska ordna fler nya jobb, särskilt för unga och de utanför arbetsmarknaden med åtgärder som Samhall, satsning på unga, krav på svenska, ung företagsamhet.

Hittills kan man säga att alla partiledare ägnat sig åt sina partiers käpphästar i almedalstalen, och det gäller också M. Ordning och reda i ekonomi och jobb.

 

Visioner

Det var ingen ny vision som presenterades. Men det var en nylansering av Nya Moderaterna – Arbetarpartiet. Jag har en tid tyckt att M har känts som de Gamla Nya Moderaterna. Men nu var vi tillbaka till det visionära tänkandet från 2006. Talet var också visionärt för att det rörde sig iväg från dagens samhälle, genom att sätta nutiden i perspektiv, genom att prata om hur länge sen Sverige var i krig.

 

Retorisk förmåga

Det här talet kommer nog dela vad folk tycker – en del kommer att tycka att det var riktigt dåligt, och andra att det var riktigt bra. Jag tycker att det är veckans hittills bästa tal. En sak som Reinfeldt gör utmärkt, till skillnad från de andra, är att göra klart vilken struktur han ska hålla i talet; vad han kommer att prata om; värderingar, samhällsproblem och berätta vilka M vill regera med.

Reinfeldt balanserar på en hårfin linje när han är ironisk – är det roligt eller drygt? När han pratar om sig själv i tredje person ”kan han inte göra något spännande, han kan väl i alla fall elda upp en 50-lapp”, då är Reinfeldt i alla fall väldigt rolig! När han säger ”Jag har vänner i politiken, det finns andra som saknar det.”, då blir han dryg.

När Reinfeldt går över till att prata om Ukraina, byter han från att vara rolig och sarkastisk, till att vara allvarsam och angelägen. Det är retoriskt skickligt.

Man kan prata om saker på två sätt,

 

Regeringsduglighet

Visst. Detta är Reinfeldts styrka och han gör det bra. Han visar på vad han/moderaterna/alliansen gjort. Vad de planerar att göra kommande period. Vad oppositionen tänker göra som är dåligt. Vilka han vill regera med.

Svårare än så var det inte att

 

Ledarskap

Ja, ledarskapet och regeringsdugligheten är Reinfeldts starka sida. Reinfeldt är en tydlig ledare för Moderaterna, men också en tydlig ledare för sittande regering.

När man hör det här talet, är det konstigt att se opinionssiffrorna. Det här var inte ett tal av en uträknad, snart före detta statsminister.

 

Här kan du se talet:

http://www.svtplay.se/video/2140397/partiledartal-i-almedalen/3-7-19-00

Här kan du läsa om talet:

http://www.svt.se/nyheter/val2014/reinfeldt-avbrots-av-nakenprotest

http://www.dn.se/valet-2014/ewa-stenberg-moderatledaren-kvicknar-till-ordentligt/

http://www.dn.se/valet-2014/reinfeldt-till-angrepp-mot-oppositionen/

http://www.expressen.se/nyheter/val2014/almedalen/brostprotesten-avbrot--sa-var-reinfeldts-tal/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/live/1/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/article19166955.ab

http://blogg.dn.se/sundellssiffror/2014/07/03/eldig-men-positiv-statsminister-ville-inte-branna-pengar/

 

 

Årets almedalsbloggare 2011

Forskarblogg

Retorik! Ledarskap! Social media! Nyheter! Politik! Näringsliv! Populärkultur! Det här är inte en blogg om vad jag äter till middag. Det är inte en blogg med bara åsikter. Det här är en blogg med reflektioner och analyser av sådant som händer! Jag är forskare och föreläsare och ser bloggandet som en del av den tredje uppgiften - att delta i debatten i samhället. Välkommen!

Twitterflöde

Instagram