• FÖRELÄSA

    FÖRELÄSA

    "Det är inte bara kunskap eller en position som är makt, det är också förmågan att föra fram sin kunskap och symbolisera positionen man har. Det är därför retorik och kommunikation är en så viktig aspekt av makt och ledarskap". Lena Lid Falkman är forskaren på Handelshögskolan i Stockholm som inriktat sig på just ledarskap, organisation och kommunikation.
  • FORSKA

    FORSKA

    "Att använda teknikens möjligheter som en individ eller en organisation, handlar inte bara om att ha ett virtuellt möte istället för ett fysiskt. Både forskningen, de fallstudier vi gjort och den praktiska erfarenheter vi har, visar gång på gång att det också påverkar hur flexibelt ..." Det är detta vi berättar om i boken "Virtuella Möten - Effektiv Gränslös Kommunikation" (Liber, 2014)
  • ANALYSERA

    ANALYSERA

    "Det är viktigt för mig som forskare att delta i samhället och bidra med mina kunskaper. Därför ställer jag upp i media och föreläser för myndigheter, institutioner, nätverk och företag." Lena Lid Falkman har blivit en populär föreläsare och rådgivare, med högsta betyg på föreläsningar t.ex. från konferensen Nolldistans av Telekom Idag och Framtidens Kontor av Ability Partner.
  • 1
  • 2
  • 3

OBS! Hemsidan lenalidfalkman.com är min, och inte lenalidfalkman.se.

Efter varje tal kommenterar jag talet i SvD, du kan se det här: http://www.svd.se/nyheter/valet2014/kristdemokraternas-dag-i-almedalen_3702326.svd?sidan=18

Jag analyserar också varje tal utifrån de fem aspekter som Jenny Madestam och jag skrev i SvD Brännpunkt i lördags.

 

Retorisk förmåga

Almedalstalen är Göran Hägglunds arena! Han är i sitt esse, då det är tillåtet att vara mer avslappnad och lustig. Förra året var Hägglund rolig när han hycklade oppositionen. Han drog en lång historia med ordvitsar om de rödgröna partiledarna som skulle spela olika sällskapsspel. Detta kom även i år. Nu var det ett trädgårdsland som skulle byggas, där Sjöstedt vill använda både hammare och skära och så vidare i götlaborgsk anda.

 

Regeringsduglighet

Hägglund la mer tid på att slå hål på oppositionens regeringsoduglighet genom sin rödgrönarosa dimma, snarare än att lyfta fram alliansens duglighet. Däremot byggde han indirekt på förtroendet för sig själv och för kristdemokraterna och alliansen genom att tala om de förbättringar som gjorts och en medvetenhet om de problem som finns.

 

Nyheter och konkreta förslag

Hägglund är inte bara rolig, man kan inte avfärda honom bara som en lustigkurre. Han är också väldigt bra på att vara angelägen och innerlig, och det passar hans ansvarsområde som socialminister. Det får vi höra också i kvällens tal, när han tog exemplet om Marianne som fått cancer för att prata om vården. Hägglund pratar om vad han/alliansen gjort inom vården, såsom ett nationellt program för cancer. Detta leder fram till lanseringen av ett reformprogram för sjukvården som Hägglund säger sig vilja lägga fram i valrörelsen. Det här drog en stor applåd. Kanske kan vi inte kalla det konkret förslag eller nyhet, men det var i alla fall en fingervisning om vad Hägglund kommer att skjuta in sig på i valrörelsen.

Därefter kom Hägglund in på jämställdheten. Intressant att han tar upp Fi:s kastade handske! Jämställdhet och feminism är ju inte alliansens starkaste sida. Det sätt som Hägglund tog sig an ämnet var kristdemokratiskt, att ge föräldrar makt, till exempel om föräldradagarna. Inte heller detta är något nytt, utan snarare argumenterande för den position som Kd har. Det som var nytt var en äldreboendegaranti; att man vid 85 år ska få välja om man vill flytta in på boende. Nytt var också förslaget om sport varje dag i skolan, som ett sätt att ge unga samma chans.

Hägglunds tal handlade främst om sakfrågor, men var mer målande och beskrivande, snarare än att förklara hur reformerna han presenterade ska genomföras (landstingsreformen, sport varje dag) eller bekostas (äldreboendegarantin). Det enda som föll utanför mönstret något var Hägglunds fokus på Nato som han inledde med. Oväntat!

 

Vision 

Talet var inte visionärt, däremot ideologiskt. Här återfanns kristdemokratiska käpphästar, såsom familjevärderingar och bakom Hägglund står texten ”Familjens Röst”. Detta återkom han till om och om igen.

 

Ledarskap

Det var en ledare för socialpolitiken i alliansen vi fick möta, samtidigt som det var en kristdemokratisk partiledare. Hägglund valde att fokusera på traditionella frågor som vård, jämställdhet, familjer och äldre, och beskriva hur han/alliansen vill leda dessa områden.

Detta är ett smart strategiskt val av Hägglund. Inte ge sig på jobb, miljö eller andra frågor, utan fokusera på och ta ledning i de frågor de kan bäst och har högst trovärdighet i.

Därför får Hägglund en stark fyra av fem möjliga av mig. Humor och angelägenhet; ideologi och sakfrågor; och så strategiskt och fokuserat.

Retorik är inte en naturvetanskaplig gren, där kommunikation är ett slags grundämne som man kan analysera kriterier på. Retorik är också smak. Det ser vi inte minst i bedömningen av talet i Aftonbladet, inte minst av komikerna Kristoffer Appelquist. Däremot ger jag samma betyg som Jenny Madestam. Igen. http://jennymadestam.wordpress.com/

 

Här är Tobias Brandels siffror och grafer över talet, kompletterat med min analys:

http://www.svd.se/nyheter/valet2014/kristdemokraternas-dag-i-almedalen_3702326.svd?sidan=18

 

Här kan du se talet: http://www.svt.se/nyheter/val2014/hagglund-varnar-for-ryska-hotet-igen

Här kan du läsa om talet:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/article19146416.ab

http://www.svt.se/nyheter/val2014/oppet-brak-i-alliansen-om-pappamanad

http://www.dn.se/valet-2014/jag-ar-inte-frammande-for-forstatligande/

http://www.dn.se/valet-2014/hagglunds-lofte-till-pensionarerna/

http://www.dn.se/nyheter/politik/kd-sverige-maste-ova-mer-med-nato/

http://www.expressen.se/nyheter/val2014/almedalen/kd-ledaren-lovade-jamtalldhet-ganger-tre/

http://www.expressen.se/nyheter/val2014/almedalen/kds-lofte-garanti-pa-aldreboenden/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/article19145941.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/article19144136.ab

Årets almedalsbloggare 2011

Forskarblogg

Retorik! Ledarskap! Social media! Nyheter! Politik! Näringsliv! Populärkultur! Det här är inte en blogg om vad jag äter till middag. Det är inte en blogg med bara åsikter. Det här är en blogg med reflektioner och analyser av sådant som händer! Jag är forskare och föreläsare och ser bloggandet som en del av den tredje uppgiften - att delta i debatten i samhället. Välkommen!

Twitterflöde

Instagram