• FÖRELÄSA

  FÖRELÄSA

  "Det är inte bara kunskap eller en position som är makt, det är också förmågan att föra fram sin kunskap och symbolisera positionen man har. Det är därför retorik och kommunikation är en så viktig aspekt av makt och ledarskap". Lena Lid Falkman är forskaren på Handelshögskolan i Stockholm som inriktat sig på just ledarskap, organisation och kommunikation.
 • FORSKA

  FORSKA

  "Att använda teknikens möjligheter som en individ eller en organisation, handlar inte bara om att ha ett virtuellt möte istället för ett fysiskt. Både forskningen, de fallstudier vi gjort och den praktiska erfarenheter vi har, visar gång på gång att det också påverkar hur flexibelt ..." Det är detta vi berättar om i boken "Virtuella Möten - Effektiv Gränslös Kommunikation" (Liber, 2014)
 • ANALYSERA

  ANALYSERA

  "Det är viktigt för mig som forskare att delta i samhället och bidra med mina kunskaper. Därför ställer jag upp i media och föreläser för myndigheter, institutioner, nätverk och företag." Lena Lid Falkman har blivit en populär föreläsare och rådgivare, med högsta betyg på föreläsningar t.ex. från konferensen Nolldistans av Telekom Idag och Framtidens Kontor av Ability Partner.
 • 1
 • 2
 • 3

OBS! Hemsidan lenalidfalkman.com är min, och inte lenalidfalkman.se.

Här är analysen i SvD, och nedan finns min längre version:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/akessons-tal-i-staplar-och-cirklar_3709404.svd

Visioner

”Extremism ska bekämpas”. Åkesson försöker identifiera Sd som långt från Svenskarnas Parti, att Sd inte är rasister. Han gör det genom att gå på Löfven som kallade Sd för rasister i sitt tal. Åkesson gör en lång utläggning om vad rasism är, och hur Sd inte är det. ”Det är inte rasism att vara Sverigevän, det är medmänsklighet.”

Åkessons tal är visionärt på det sätt att det handlar om att skapa Sd:s identitet, och att det är inkluderande. Det handlar om vad Sd är och vad Sd ska stå för. De ord han använder, såsom Sverigevän, är inkluderande istället för exkluderande.

 

Konkreta förslag/nyheter

Självklart är dagens stora nyhet vallöften om bankskatten som ska bekosta slopad pensionärsskatt. Detta blir en extra stor nyhet, eftersom det är precis samma förslag som Socialdemokraterna lagt idag. S ångrar förstås bittert att de inte släppte nyheten om hur deras förslag om maxtak i förskolan skulle bekostas av just en bankskatt redan i söndags, medan Sd:s förslag legitimeras. Märkligt nog kommer detta inte förrän de sista minuterna i talet.

Åkesson håller sig istället uteslutande till Sd:s käpphäst flyktingpolitik i talet. De andra konkreta sakfrågor han pratar om kopplas alla till flyktingpolitiken, såsom tiggeri, försvarsförmåga och jobb.

 

Retorisk förmåga

Först lite avväpnande småprat om hur jättekul Åkessons dag varit så här långt. Därefter rakt på Löfvens tal för att definiera Sd som ett ”normalt” parti, till skillnad från extremister. Det här är förstås klokt. ”Det är inte rasism att ställa krav på invandrare, det är medmänsklighet.”

Det Åkesson gör, som är så retoriskt skickligt, är att han väljer värdeord för att identifiera Sd och deras politik, som är omöjliga att säga nej till. Vem vill inte vara medmänsklig? Vem vill inte vara sverigevän? Visa vördnad för Sverige?

Åkesson är också skicklig på att använda upprepningar och att resonera sig fram. Han tar Löfvens metafor om de ringande klockorna och återanvänder den skickligt. Däremot tappar han bort sig när han gör en så stor sak av den katt som en pensionerade dam var så orolig för. Poängen kom i alla fall efter ett tag; att få en vettig pension i Sverige.

Talet var långt. Åkesson tar chansen att höras och synas. Men det här var alldeles för långt. Att stå och lyssna i en timme i en park, det är en väldigt lång tid.

 

Ledarskap

Åkesson behöver inte prata om sig själv alls. Åkesson framstår som självklar partiledare. Däremot försöker han att skapa sig själv som en ledare och expert för frågan om invandringspolitik.

 

Regeringsduglighet

Åkesson pratar om den katastrofbild som målades upp när Sd kom in i regeringen, och hur den uteblev. Åkesson ger käftsmällar åt höger och vänster, åt S/Löfven och Fp/Ullenhag. Hårdast käftsmällar blir det till de rödgröna. Det här säger förstås något om vilka Åkesson helst vill regera med. Att bli vågmästare är förstås ett drömscenario för Åkesson.

I talets avslutning pratar Sd om hur de är ”på riktigt”, att jämföra med både vänster och höger. De lovar och lovar, medan Sd verkligen vill genomföra sin förslag, för att de älskar Sverige ”på riktigt”.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sd-far-inget-politiskt-inflytande-efter-valet_3705376.svd

http://www.dn.se/valet-2014/invandring-i-fokus-nar-akesson-talade/

http://www.dn.se/nyheter/politik/sd-vill-slopa-pensionarsskatten/

http://www.expressen.se/tv/nyheter/almedalen/akesson-vi-ar-inte-rasister/

Årets almedalsbloggare 2011

Forskarblogg

Retorik! Ledarskap! Social media! Nyheter! Politik! Näringsliv! Populärkultur! Det här är inte en blogg om vad jag äter till middag. Det är inte en blogg med bara åsikter. Det här är en blogg med reflektioner och analyser av sådant som händer! Jag är forskare och föreläsare och ser bloggandet som en del av den tredje uppgiften - att delta i debatten i samhället. Välkommen!

Twitterflöde

Instagram