• FÖRELÄSA

  FÖRELÄSA

  "Det är inte bara kunskap eller en position som är makt, det är också förmågan att föra fram sin kunskap och symbolisera positionen man har. Det är därför retorik och kommunikation är en så viktig aspekt av makt och ledarskap". Lena Lid Falkman är forskaren på Handelshögskolan i Stockholm som inriktat sig på just ledarskap, organisation och kommunikation.
 • FORSKA

  FORSKA

  "Att använda teknikens möjligheter som en individ eller en organisation, handlar inte bara om att ha ett virtuellt möte istället för ett fysiskt. Både forskningen, de fallstudier vi gjort och den praktiska erfarenheter vi har, visar gång på gång att det också påverkar hur flexibelt ..." Det är detta vi berättar om i boken "Virtuella Möten - Effektiv Gränslös Kommunikation" (Liber, 2014)
 • ANALYSERA

  ANALYSERA

  "Det är viktigt för mig som forskare att delta i samhället och bidra med mina kunskaper. Därför ställer jag upp i media och föreläser för myndigheter, institutioner, nätverk och företag." Lena Lid Falkman har blivit en populär föreläsare och rådgivare, med högsta betyg på föreläsningar t.ex. från konferensen Nolldistans av Telekom Idag och Framtidens Kontor av Ability Partner.
 • 1
 • 2
 • 3

OBS! Hemsidan lenalidfalkman.com är min, och inte lenalidfalkman.se.

Baserat på debattartikeln jag skrev med Jenny Madestam, reflekterar jag kring varje tal utifrån fem aspekter.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-har-vill-vi-hora-i-arets-tal_3698718.svd

 

Du kan läsa mina kommentarer i SvD, tillsammans med Tobias Brandels siffror. Det här är den längre versionen.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/romsons-tal-i-staplar-och-cirklar_3712946.svd

 

Visioner

Romson har framtidsperspektiv genom det tydliga miljöfokuset. Talet är också identifierande för partiet, genom att vara så feministiskt. Det är också tydligt att detta är ett vänsterparti som pratar, inte ett mittenparti.

 

Retorisk förmåga

Det här är ett av Åsa Romsons bästa tal, någonsin. Hon är engagerad, rolig, kaxig, sarkastisk, påläst och samtidigt spontan. Hon gör några snygga rallarsvängar, bland annat en grön, bortkastad tröja till Reinfeldt, efter att hans miljöförslag uteblivit. Däremot var det onödigt och klumpigt att kalla de moderata ledarna

 

Sakfrågor/nyheter

Mp tog genast kampen med Fi, då Romson pratade länge om jämställdhet i inledningen. Det här är förstås strategiskt smart; att locka V och Fi:s väljare. Hon gör det dessutom med trovärdighet, genom sin egen person. Jämställdheten, med normer och ett feministiskt perspektiv, var en röd tråd genom hela talet. Hon menade att feministisk politik är en av förutsättningarna att lösa miljöpolitik. Däremot var det ganska lite av konkreta förslag kring hur saker och ting ska åstadkommas, till exempel hur vi ska kunna ändra normer. Mp:s nyhet för dagen var satsningen på Östersjön. Men dagens största nyhet var allianens förslag om höghastighetstågen . Säkert retar det Romson och Mp en del…

 

Ledarskap

Det är tydligt att Mp och Romson vill ta ledning för miljöpolitiken och för feminismen. Hon löser också det delade ledarskapet med Fridolin snyggt. Hon tar plats själv, men hänvisar också till honom.

 

Regeringsduglighet

Ett tal som markerar att man vill leda, och att man vill leda med de rödgröna. Men detta var indirekt snarare än direkt.

 

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/romson-utmanar-reinfeldt-om-klimatet_3711024.svd

http://www.dn.se/valet-2014/romson-dessa-tre-man-liknar-motstraviga-asnor/

http://www.dn.se/valet-2014/sa-var-asa-romsons-tal/

http://www.expressen.se/nyheter/romsons-gava-till-reinfeldt-gron-troja/

http://www.expressen.se/nyheter/mps-krav-ny-regering-maste-vara-feministisk/

http://www.svt.se/nyheter/val2014/romson-akut-behov-av-feministisk-politik

http://www.svt.se/nyheter/val2014/mp-vill-satsa-200-miljoner-pa-ostersjon

http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/samhalle-och-politik/almedalen/article46164.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/article19160222.ab

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/danielswedin/article19160205.ab

 

 

 

Årets almedalsbloggare 2011

Forskarblogg

Retorik! Ledarskap! Social media! Nyheter! Politik! Näringsliv! Populärkultur! Det här är inte en blogg om vad jag äter till middag. Det är inte en blogg med bara åsikter. Det här är en blogg med reflektioner och analyser av sådant som händer! Jag är forskare och föreläsare och ser bloggandet som en del av den tredje uppgiften - att delta i debatten i samhället. Välkommen!

Twitterflöde

Instagram