• FÖRELÄSA

  FÖRELÄSA

  "Det är inte bara kunskap eller en position som är makt, det är också förmågan att föra fram sin kunskap och symbolisera positionen man har. Det är därför retorik och kommunikation är en så viktig aspekt av makt och ledarskap". Lena Lid Falkman är forskaren på Handelshögskolan i Stockholm som inriktat sig på just ledarskap, organisation och kommunikation.
 • FORSKA

  FORSKA

  "Att använda teknikens möjligheter som en individ eller en organisation, handlar inte bara om att ha ett virtuellt möte istället för ett fysiskt. Både forskningen, de fallstudier vi gjort och den praktiska erfarenheter vi har, visar gång på gång att det också påverkar hur flexibelt ..." Det är detta vi berättar om i boken "Virtuella Möten - Effektiv Gränslös Kommunikation" (Liber, 2014)
 • ANALYSERA

  ANALYSERA

  "Det är viktigt för mig som forskare att delta i samhället och bidra med mina kunskaper. Därför ställer jag upp i media och föreläser för myndigheter, institutioner, nätverk och företag." Lena Lid Falkman har blivit en populär föreläsare och rådgivare, med högsta betyg på föreläsningar t.ex. från konferensen Nolldistans av Telekom Idag och Framtidens Kontor av Ability Partner.
 • 1
 • 2
 • 3

OBS! Hemsidan lenalidfalkman.com är min, och inte lenalidfalkman.se.

Kvällens tal av Jonas Sjöstedt (V) kommenterade jag i SvD här: http://www.svd.se/nyheter/valet2014/vansterpartiets-dag-i-almedalen_3717340.svd?sidan=16

och i SVT: http://www.svt.se/nyheter/svtforum/jonas-sjostedt-haller-tal-i-almedalen

 

Visioner

Sjöstedt pratar specifikt om att Sverige nu behöver visioner, och att han vill stå för, "en ändrad kurs". Sjöstedt vill ha ett samhälle som bygger på andra värden än idag. Talet innehåller många röda värderord som gemenskap, omtanke och solidaritet. Det är en väldigt tydlig politisk värld han målar upp, den röda och den borgerliga. Han håller visserligen fram det rödgröna - men trycker på att V är det enda riktiga helt röda partiet, och att det "röda är det nya gröna".

 

Ledarskap

Sjöstedt vill tydligt ta ledning för en röd politik, det är de frågor han lyfter fram och det är de svaga i samhället han vill lyfta. Det är äldre, barn I fattiga familjer och funktionsnedsatta. Det är kvinnor och deltidsarbetande. Det är invandrare och utförsäkrade.

 

Nyheter/sakfrågor

Sjöstedt håller sig till  klassisk V politik. Det är välfärd och jämlikhet, och ett tydligt budskap om slut på vinst i välfärden. Den konkreta nyheten handlar om möjlighet till personalkooperativ eller självstyre inom offentlig verksamhet.

 

Retorisk förmåga

Det jag uppskattar med talet är att det är konsekvent.  Han presenterar en vision om vad Sverige ska vara och stå för - ett samhälle som bygger på omtanke och solidaritet-  och ger ett konkret förslag för hur vi ska komma dit - ta bort vinster I välfärden och istället driva offentlig verksamhet som kooperativ, samt har en tydlig tes - Vi är inte till salu.

Det är ett klassiskt politiskt tal. Från värderingar som översätts till verkligheten genom enkla personer - här Jeanette som jobbat 25 år med äldre.

Precis som väntat så ger Sjöstedt rejäla kängor till de borgerliga partierna. Lite mer oväntat så passar han oväntat på att också ge en känga åt Mp och S - att de inte vet om de ska gå till höger eller vänster.

Vilka och hur mycket man ägnar tid till att kasta på andra, verkar följa en sorts "Bamse-logik". Det är Löfven och Reinfeldt som hittills varit minst aggressive. När man är stor, det är då man måste vara snäll. När man är liten, som V, då behöver man ta i lite mer,

 

Du kan läsa om talet här:

http://www.dn.se/valet-2014/retorikexperten-jonas-sjostedt-ville-aldrig-sluta-tala/

http://www.dn.se/valet-2014/sjostedt-angrep-s-och-mp/

http://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/sjostedt-hoppas-vinna-over-miljopartister/

http://www.expressen.se/nyheter/val2014/almedalen/kangan-till-akesson-rasismens-dyngspridare/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/article19173140.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/article19168543.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/article19173668.ab

Årets almedalsbloggare 2011

Forskarblogg

Retorik! Ledarskap! Social media! Nyheter! Politik! Näringsliv! Populärkultur! Det här är inte en blogg om vad jag äter till middag. Det är inte en blogg med bara åsikter. Det här är en blogg med reflektioner och analyser av sådant som händer! Jag är forskare och föreläsare och ser bloggandet som en del av den tredje uppgiften - att delta i debatten i samhället. Välkommen!

Twitterflöde

Instagram