• FÖRELÄSA

  FÖRELÄSA

  "Det är inte bara kunskap eller en position som är makt, det är också förmågan att föra fram sin kunskap och symbolisera positionen man har. Det är därför retorik och kommunikation är en så viktig aspekt av makt och ledarskap". Lena Lid Falkman är forskaren på Handelshögskolan i Stockholm som inriktat sig på just ledarskap, organisation och kommunikation.
 • FORSKA

  FORSKA

  "Att använda teknikens möjligheter som en individ eller en organisation, handlar inte bara om att ha ett virtuellt möte istället för ett fysiskt. Både forskningen, de fallstudier vi gjort och den praktiska erfarenheter vi har, visar gång på gång att det också påverkar hur flexibelt ..." Det är detta vi berättar om i boken "Virtuella Möten - Effektiv Gränslös Kommunikation" (Liber, 2014)
 • ANALYSERA

  ANALYSERA

  "Det är viktigt för mig som forskare att delta i samhället och bidra med mina kunskaper. Därför ställer jag upp i media och föreläser för myndigheter, institutioner, nätverk och företag." Lena Lid Falkman har blivit en populär föreläsare och rådgivare, med högsta betyg på föreläsningar t.ex. från konferensen Nolldistans av Telekom Idag och Framtidens Kontor av Ability Partner.
 • 1
 • 2
 • 3

OBS! Hemsidan lenalidfalkman.com är min, och inte lenalidfalkman.se.

Metaforiskt och målande inledning med naturen som bas, då Lööf pratade om att plantera träd. Hon började med träden i Almedalen, och hur länge de stått där, till de tallar som odlades när då sittande partiledare samlades när Alliansens bildades. Lööf hade ringt och kollat med Maud, de träd som planterats hemma hos henne, växte sig fortfarande starka.

Lööf erkände, något oväntat tycker jag, med en gnutta självkritik då hon sa att Alliansen tappade förändringsförmåga, när de var upptagna av att regera. Hon menade att alla fyra partierna behöver förändras, både var för sig och tillsammans.

Något som kommer att bli intressant i partiledarnas tal under detta Almedalen är hur de fyra alliansledarna balanserar just Alliansen vs egna partierna. Detta är ju första Almedalen sen de ursprungliga skaparna lämnat sina partier, och därmed Alliansen. Det är intressant hur framträdande, därmed ett tecken på hur stark, Alliansen är bland de borgerliga.

En annan sak som jag kommer att hålla utkik efter, är också hur partiledarna attackerar de andra partierna. Om den ursäktande pudeln var oväntad, så var det desto mer väntat att Lööf skulle attackera just Löfven och S. Det som Lööf först attackerade var ungdomsarbetslösheten, också oväntat, eftersom det är en kärnfråga för C. Attackerna återkom under talet, allra roligast i ”vet hut om du vet bättre än en socialdemokrat”. Hon var också sokratiskt ironisk när hon använde ”något håller på att gå sönder i Sverige”, det som M och S återkom till om och om igen inför valet förra hösten. Dessa attacker gör Lööf till en tydlig oppositionspolitiker. Just nu uppfattar jag henne som den som leder oppositionen, vi får se efter veckans slut.

Lööf ägnade annars mest tiden åt klassiska partifrågor som landsbygd, jobb och småföretagande. Hon pratade också om fortbildning och utbildning.

Det var inte förrän förra året som Lööf vågade sluta prata om sig själv, utan om sin politik. Det var först då som hon erhöll trovärdighet. Hon har också blivit ledigare. Lööf har gått från att vara en stel och stram talare, till att vara en trygg, tydlig och engagerad kommunikatör. Hon vågar till och med göra små metakommentarer som inte finns i manus. Det här var ett habilt tal. Lööf håller sig till klassiska centerfrågor. Hon gör det tydligt och med ett lättsamma och roliga ordvändningar. Hon återanvände till och med det gamla ”krona för krona”. Det var ett tal som uttryckte som gav svar på frågan ”vad behöver göras”, snarare än att svara på ”hur det ska göras”. Det är därför inte ett tal av stora visioner, utan vilka områden som behöver förändras i dagens politik i Sverige. Det innehöll ett par konkreta förslag, till exempel valfrihet i antal timmar i äldrevård.

Här finns artikeln i SvD där jag kommenterar:

http://www.svd.se/forvanande-med-sjalvkritik-fran-loof/om/almedalsveckan-2015

Här kommer fler länkar till rapportering om Lööfs tal:

http://www.svd.se/tv-ett-brinnande-ideologiskt-tal/om/almedalsveckan-2015

http://www.svd.se/analyser-inte-en-enda-overraskning/om/almedalsveckan-2015

http://www.aftonbladet.se/nyheter/almedalen/article21040519.ab

http://www.dn.se/nyheter/almedalen/sa-var-annie-loofs-tal-i-almedalen/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21040650.ab

Årets almedalsbloggare 2011

Forskarblogg

Retorik! Ledarskap! Social media! Nyheter! Politik! Näringsliv! Populärkultur! Det här är inte en blogg om vad jag äter till middag. Det är inte en blogg med bara åsikter. Det här är en blogg med reflektioner och analyser av sådant som händer! Jag är forskare och föreläsare och ser bloggandet som en del av den tredje uppgiften - att delta i debatten i samhället. Välkommen!

Twitterflöde

Instagram