• FÖRELÄSA

  FÖRELÄSA

  "Det är inte bara kunskap eller en position som är makt, det är också förmågan att föra fram sin kunskap och symbolisera positionen man har. Det är därför retorik och kommunikation är en så viktig aspekt av makt och ledarskap". Lena Lid Falkman är forskaren på Handelshögskolan i Stockholm som inriktat sig på just ledarskap, organisation och kommunikation.
 • FORSKA

  FORSKA

  "Att använda teknikens möjligheter som en individ eller en organisation, handlar inte bara om att ha ett virtuellt möte istället för ett fysiskt. Både forskningen, de fallstudier vi gjort och den praktiska erfarenheter vi har, visar gång på gång att det också påverkar hur flexibelt ..." Det är detta vi berättar om i boken "Virtuella Möten - Effektiv Gränslös Kommunikation" (Liber, 2014)
 • ANALYSERA

  ANALYSERA

  "Det är viktigt för mig som forskare att delta i samhället och bidra med mina kunskaper. Därför ställer jag upp i media och föreläser för myndigheter, institutioner, nätverk och företag." Lena Lid Falkman har blivit en populär föreläsare och rådgivare, med högsta betyg på föreläsningar t.ex. från konferensen Nolldistans av Telekom Idag och Framtidens Kontor av Ability Partner.
 • 1
 • 2
 • 3

OBS! Hemsidan lenalidfalkman.com är min, och inte lenalidfalkman.se.

Lööf inleder dramatiskt med ”världen har feber”. Hon menar det både metaforiskt med terrordåd och Brexit, och bokstavligt med klimathotet.  Sverige klyvs av otrygghet, något som är en ”social farsot”. Hon talar länge om könsstympning av unga flickor. Hon fortsätter om våld mot brandbilar. För att gå vidare till utanförskap. Först därefter börjar talet bli lösningsfokuserat, då det handlar om jobben.

Hela talet är uppbyggt som en klassisk retorisk antites, där Lööf pendlar mellan hot och hopp. Och det är svarta färger hon använder, då hon målar upp en domedagsbild av hur det ser ut i världen och i Sverige. Det får sedan stå som kuliss mot de reformer och ”raka besked” som Lööf och Centerpartiet ska ge.

 

Så blir det lite ljusare när hon går in på sitt eget partis politik och hjärtefrågor. Utanförskapet ska lösas, då hon lovar att ”fler enkla jobb ska växa fram”, någon som Centern ska få in i alliansens valmanifest. Det första jobbet är det viktigaste, och för fler jobb behövs reformer. Annie Lööf talar sig varm för vilka förändringar som behövs och säger ett par gånger att det är ”raka besked” som ges. Men de konkreta raka beskeden i form av hur reformerna ska genomföras, kommer aldrig fram i talet. Dock har Centerpartiet tidigare på dagen lanserat förslag på hur enklare jobb ska skapas.

 

Ledarskap

 

Lööf är en ledare som också är människa och mamma, som delar oron för det samhälle som växer fram. Hon pratar om varför hon gav sig in i politiken, för att åstadkomma förändringar.

 

Partiet 

 

Det är tydligt att det är Centerpartiet som står på scenen, men Alliansen nämns ett par gånger, till skillnad från igår, då det lyste med sin frånvaro. Det är genom Alliansen Lööf planerar att få fram sina förslag. Hon passade också på att visa på C som ett oppositionsparti med kritik mot Löfvens jobbpolitik.

 

Språket

 

Ett mycket starkt och målande tal med stora berättelser. Allt i syfte att skapa känslor.

  

Viktiga frågor

 

Pratade inte så mycket om en generösare flyktingpolitik, som C tidigare gjort i år. Här var det tillbaka till klassiska partifrågor som jobb, företagande och klimat. Men viktigaste budskapet var inte en specifik fråga, utan snarare en känsla.

 

Kroppsspråk

 

Starkt engagemang och energi som svarade mot innehållet i talet, vilket förstås är nödvändigt. Kan inte låta bli att tänka på den ständigt leende Lööf vi såg när hon började. Nu stämmer framträdandet ihop med budskapet.

 

LÄNKAR

 

Här kommer mina uttalanden i SvD, samt andra länkar med analyser och rapporter om talet.  

 

 http://www.svd.se/dramatisk-loof-utan-klara-besked/om/almedalen-2016

 

http://www.svd.se/direktrapportering-annie-loofs-tal-i-almedalen/om/almedalen-2016

 

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article23116353.ab

 

http://www.dn.se/debatt/nyanlanda-tjanar-pa-enkla-jobb-med-lagre-ingangslon/

 

Årets almedalsbloggare 2011

Forskarblogg

Retorik! Ledarskap! Social media! Nyheter! Politik! Näringsliv! Populärkultur! Det här är inte en blogg om vad jag äter till middag. Det är inte en blogg med bara åsikter. Det här är en blogg med reflektioner och analyser av sådant som händer! Jag är forskare och föreläsare och ser bloggandet som en del av den tredje uppgiften - att delta i debatten i samhället. Välkommen!

Twitterflöde

Instagram