• FÖRELÄSA

    FÖRELÄSA

    "Det är inte bara kunskap eller en position som är makt, det är också förmågan att föra fram sin kunskap och symbolisera positionen man har. Det är därför retorik och kommunikation är en så viktig aspekt av makt och ledarskap". Lena Lid Falkman är forskaren på Handelshögskolan i Stockholm som inriktat sig på just ledarskap, organisation och kommunikation.
  • FORSKA

    FORSKA

    "Att använda teknikens möjligheter som en individ eller en organisation, handlar inte bara om att ha ett virtuellt möte istället för ett fysiskt. Både forskningen, de fallstudier vi gjort och den praktiska erfarenheter vi har, visar gång på gång att det också påverkar hur flexibelt ..." Det är detta vi berättar om i boken "Virtuella Möten - Effektiv Gränslös Kommunikation" (Liber, 2014)
  • ANALYSERA

    ANALYSERA

    "Det är viktigt för mig som forskare att delta i samhället och bidra med mina kunskaper. Därför ställer jag upp i media och föreläser för myndigheter, institutioner, nätverk och företag." Lena Lid Falkman har blivit en populär föreläsare och rådgivare, med högsta betyg på föreläsningar t.ex. från konferensen Nolldistans av Telekom Idag och Framtidens Kontor av Ability Partner.
  • 1
  • 2
  • 3

OBS! Hemsidan lenalidfalkman.com är min, och inte lenalidfalkman.se.

 

POSITIV LÖFVEN BOCKADE AV ALLA VIKTIGA FRÅGOR

 

Det var en helt annan världsbild som växte fram i detta tal jämfört med Lööfs tal kvällen innan. Lööf målade upp en svart bild av Sverige och världen, medan Löfven målade upp en ljus och positiv bild. Migrationskris, flyktingkris, arbetslöshet och ekonomisk kris framstod som små hål i vägen framåt.

 

För Löfven, han tror på Sverige! Det var talets viktigaste budskap, och det återkom han till gång på gång.

 

 

 

Ledarskap

 

Det är tydligt att Löfven agerar som statsminister, och att han vill framstå som statsman. Det är han som ska kommentera alla frågor, vilket gjorde talet något rörigt och dessutom långt. Det var (för) många saker som bockades av.

 

 

 

Språk

 

”Ingen människa är en ö”, inledde och avslutade talet, och ”jag tror på Sverige” upprepades ofta. Talet var alltså retoriskt bearbetat, men inte särskilt sofistikerat. ”Ett EU för folket” var kanske det mest visionära för kvällen.

 

 

 

Kroppsspråk

 

Det var en enorm mängd människor på plats i publiken ikväll. För första gången kunde jag inte se scenen alls, utan fick nöja mig med att se Löfven på TV4:s skärm. Det här skapar en energi kring talet som inte bara har med talaren att göra, utan publiken, något som inte går igenom TV-rutan, men som känns när man är där.

 

 

 

Viktiga frågor

 

EU, flyktingkris, Säkerhetsrådet, arbetslöshet. Men syftet var framförallt att boosta Sverige genom att till exempel ge goda exempel på företag som Skype, Spotify och Minecraft.


 

Partiet

 

Löfven passade på att ge några kängor till oppositionen, förstås. Det var ändå tydligt att det var det statsbärande partiet som framträdde ikväll.

 

LÄNKAR:

Kommenterade kvällens tal i SvD:

http://www.svd.se/retorikexpert-lofven--positiv-kontrast-till-loof

Årets almedalsbloggare 2011

Forskarblogg

Retorik! Ledarskap! Social media! Nyheter! Politik! Näringsliv! Populärkultur! Det här är inte en blogg om vad jag äter till middag. Det är inte en blogg med bara åsikter. Det här är en blogg med reflektioner och analyser av sådant som händer! Jag är forskare och föreläsare och ser bloggandet som en del av den tredje uppgiften - att delta i debatten i samhället. Välkommen!

Twitterflöde

Instagram