• FÖRELÄSA

  FÖRELÄSA

  "Det är inte bara kunskap eller en position som är makt, det är också förmågan att föra fram sin kunskap och symbolisera positionen man har. Det är därför retorik och kommunikation är en så viktig aspekt av makt och ledarskap". Lena Lid Falkman är forskaren på Handelshögskolan i Stockholm som inriktat sig på just ledarskap, organisation och kommunikation.
 • FORSKA

  FORSKA

  "Att använda teknikens möjligheter som en individ eller en organisation, handlar inte bara om att ha ett virtuellt möte istället för ett fysiskt. Både forskningen, de fallstudier vi gjort och den praktiska erfarenheter vi har, visar gång på gång att det också påverkar hur flexibelt ..." Det är detta vi berättar om i boken "Virtuella Möten - Effektiv Gränslös Kommunikation" (Liber, 2014)
 • ANALYSERA

  ANALYSERA

  "Det är viktigt för mig som forskare att delta i samhället och bidra med mina kunskaper. Därför ställer jag upp i media och föreläser för myndigheter, institutioner, nätverk och företag." Lena Lid Falkman har blivit en populär föreläsare och rådgivare, med högsta betyg på föreläsningar t.ex. från konferensen Nolldistans av Telekom Idag och Framtidens Kontor av Ability Partner.
 • 1
 • 2
 • 3

OBS! Hemsidan lenalidfalkman.com är min, och inte lenalidfalkman.se.

 

Både Trump och Clinton är ju på sina sätt skickliga kommunikatörer, även om jag inte tycker att de är de skickligaste talarna amerikansk politik har att komma med. Obama är så mycket bättre till exempel när det gäller tajming, pausering och att framställa sig själv som sympatisk, kunnig och klok. Ingen av dessa två kan knappast kallas för något av detta.

 

Debatten började med frågan om vad de ska göra för att skapa jobb och få bättre lön till medborgarna. Clinton lyckas i sin inledning få in många av sina hjärtefrågor i något som framstår som ett mycket förberett svar; infrastruktur, småföretagare, lika lön för kvinnor, betald föräldraledighet med mera. Trump ger sig genast in i en av sina hjärtefrågor, hur länder som Mexiko och Kina stjäl jobb från USA.

 

Efter runt 20 minuter blev det hetsigt. Trump är ettrig och arg och attackerar. Clinton är betydligt lugnare och sakligare, men gör attacker även hon. Vid flera tillfällen lyfter hon fram sin egen bakgrund och sin fars värv. Vid ett tillfälle jämför hon sin fars bakgrund med Trump, som började sin affärsverksamhet genom att få/låna ett stort belopp av sin far. Detta får bli en synekdoke – delen som får representera det hela – när den presenterar Clinton jämfört med Trump.

 

Det är tydligt att det är en rutinerad debattvan Clinton som svarar på frågorna. Trump svarar sällan på frågorna han får. Han babblar. Ta till exempel i frågan om polisskjutningarna. Clinton diskuterar reformer av rättsväsendet och vapenkontroll. Trump säger att det som saknas är ”law and order”, och nämner polisorganisatorer som gett honom stöd och sen pratar han om Chicago och om ”stop and frisk” metoden (som är olaglig). Trump kommer inte med något vettigt innehåll.

 

Jag tycker att det är tydligt att Trump verkligen bara babblar. Ju längre valkampanjen har gått, så borde man ju ha blivit härdad. Men jag är verkligen fortfarande chockad över att denna person står här som en möjlig presidentkandidat. På riktigt står han och säger hur han skapat ett ”unbeliavable company” och hur han ska ta sig till Pennsylvania Avenue på något sätt, då han har ett hotell nära Vita Huset.

 

För en svensk blir detta obegripligt. Det finns forskning som visar att om det finns något som svenskar har svårt att smälta, så är det ledare som gör saker för sin egen räknings skull. Trump står öppet och pratar om hur hans fokus är att skapa det bra för sig själv, sin familj och sina företag. Detta går inte att översätta eller se en karaktär som Trump i svensk politik.

 

Jag bor nu i Tallahasse, Florida, som ligger på det som kallas ”redneck riviera” och det finns gott om Trump-skyltar i trädgårdarna och klistermärken på bilarna. Han har ju uppenbart ett stort stöd.

 

När vi pratar om valet vid universitetet och jag är entusiastisk, så grimaserar de flesta av mina kollegor. De vill helst att valet snart ska vara över! En kollega sa att hon absolut skulle se valet ikväll, som ”entertainment”. Och en underhållande debatt – det blev det!

 

Denna debatt visar att det är två totala motsatser som kan bli ledare i USA. Clinton har massor med innehåll, fakta, reformer och idéer. Hon har starka formuleringar som sitt främsta vapen. Trump pratar på. Hans absoluta favoriter bland språkliga figurer är överdrifter och upprepningar. Det finns ingen fråga som Clinton inte kan svara på. Men det finns inget påhopp som Trump inte kan vifta bort. Någon han däremot inte lyckas vifta bort är hans sniffande och snorande. Det blev verkligen en av de stora grejerna på Twitter ikväll.

 

Jag kan inte säga att Trump på något sätt vinner debatten, retoriskt eller ledarskapsmässigt sett. Men det innebär inte att han inte vunnit många röster ikväll. Den amerikanska väljare som redan har ett politikerförakt tyckte säkert att Trump vinner.

 

Måste säga att det är ett tufft och avslöjande format. 90 minuter utan paus och i bild hela tiden. Clinton gör inte någon miss ikväll. Trump gör flera. Som när han pratar om hur bra hans tioåriga son är på datorer när de pratar om IT säkerhet.

 

I den avslutande delen blir det verkligen en sista fajt med vantarna av – som man skulle säga i NHL Hockey. Trump anklagar Clinton för att sakna ”stamina”, för att inte klara av jobbet. Clinton radar upp en rad saker som Trump sagt exempelvis till kvinnor. I slutet blir det just det som hela denna debatt handlat om mer än om något sakfråga: om kandidaternas karaktär.

 

Årets almedalsbloggare 2011

Forskarblogg

Retorik! Ledarskap! Social media! Nyheter! Politik! Näringsliv! Populärkultur! Det här är inte en blogg om vad jag äter till middag. Det är inte en blogg med bara åsikter. Det här är en blogg med reflektioner och analyser av sådant som händer! Jag är forskare och föreläsare och ser bloggandet som en del av den tredje uppgiften - att delta i debatten i samhället. Välkommen!

Twitterflöde

Instagram