• FÖRELÄSA

    FÖRELÄSA

    "Det är inte bara kunskap eller en position som är makt, det är också förmågan att föra fram sin kunskap och symbolisera positionen man har. Det är därför retorik och kommunikation är en så viktig aspekt av makt och ledarskap". Lena Lid Falkman är forskaren på Handelshögskolan i Stockholm som inriktat sig på just ledarskap, organisation och kommunikation.
  • FORSKA

    FORSKA

    "Att använda teknikens möjligheter som en individ eller en organisation, handlar inte bara om att ha ett virtuellt möte istället för ett fysiskt. Både forskningen, de fallstudier vi gjort och den praktiska erfarenheter vi har, visar gång på gång att det också påverkar hur flexibelt ..." Det är detta vi berättar om i boken "Virtuella Möten - Effektiv Gränslös Kommunikation" (Liber, 2014)
  • ANALYSERA

    ANALYSERA

    "Det är viktigt för mig som forskare att delta i samhället och bidra med mina kunskaper. Därför ställer jag upp i media och föreläser för myndigheter, institutioner, nätverk och företag." Lena Lid Falkman har blivit en populär föreläsare och rådgivare, med högsta betyg på föreläsningar t.ex. från konferensen Nolldistans av Telekom Idag och Framtidens Kontor av Ability Partner.
  • 1
  • 2
  • 3

OBS! Hemsidan lenalidfalkman.com är min, och inte lenalidfalkman.se.

 

Experter har sagt att denna debatt inte skulle bli lika hetsig som den tidigare debatten. Kanske blev det inte lika hätskt, men hetsigt var det absolut!

 

Det var flera områden som avhandlades ikväll, såsom flera utrikesfrågor samt terrorism, ekonomi, polis, immigration. Några av de viktigaste frågorna var ändå kring deras egna karaktärer och presidentkandidaternas.

 

Det blir mer trovärdigt när någon annan beskriver en person, än när personerna själva ska tala om sin lämplighet och beskriva sin karaktär. En av de viktigaste uppgifterna vicepresidentkandidaterna har är alltså att beskriva samt hylla sina presidentkandidater och framställa dem som lämpliga. Båda presidentkandidaterna har ju problem, Clinton har dåliga siffror när det gäller trovärdighet och Trump ses som obalanserad. Kvällens debatt handlade betydligt mer om presidentkandidaternas karaktärer och lämplighet än vicepresidentkandidaterna själva.

 

Det är lätt att förstå varför Pence är Trumps högra hand. Redan i inledningen presenterar han just de karaktärsdrag och den bakgrund som är allt det Trump inte är. En erfaren politiker uppvuxen i en småstad i USA. Pence är lugn, sansad och har ett bra poker face. Kaine går verkligen på honom i kvällens debatt, men Pence tappar sällan humöret. Tvärtemot Trump alltså. Pence gör sitt bästa för att neka till att försvara en rad av saker som Trump har sagt och som Kaine citerar och upprepar.

 

Båda gjorde både bra och dåligt från sig i kvällens debatt. Kaine lyckas bra med att ifrågasätta och trycka på de saker Trump sagt som är märkliga, t ex om invandrare. Vidare lyckas han få fram hur märkligt det är att Trump inte visat sina ekonomiska deklarationer och problematiken med att Trump ägnat sig åt att betala lite i skatt, och själv sagt att det var smart.

 

Det Kaine inte lyckas med är att själv framstå som en trogen och pålitlig vicepresident. Kaine är ganska aggressiv och han får fram sina punkter, men han framstår själv som en ettrig terrier. Hans kroppsspråk läcker att han är osäker, genom att han ler vid fel tillfällen ibland och att han ofta sitter och antecknar istället för att lyssna på Pence.

 

Pence lyckas bra med att komplettera Trump. Han har bakgrunden och erfarenheten som Trump saknar. Han lyckas, för det mesta, behålla sitt lugn. Han är också bra på att argumentera känslomässigt, till exempel när det gäller terrorism. Hans sätt att försvara sig mot Kaines påhopp på Trump var att le och skapa på huvudet som att Kaine överdrev, snarare än att gå i svaromål och bemöta detta. Det blev inte nödvändigtvis tydligare vad Trumps sakpolitik går ut på.

 

Vem vann debatten? Pence är ikväll den skickligare. Problemet är ju att Pence låtsas som att Trump aldrig sagt saker han faktiskt sagt, på det sättet ljuger han ju ikväll. Men för tveksamma republikaner och osäkre väljare, den viktigaste målgruppen för Pence, så tror jag att kvällens debatt var lyckad.

 

Årets almedalsbloggare 2011

Forskarblogg

Retorik! Ledarskap! Social media! Nyheter! Politik! Näringsliv! Populärkultur! Det här är inte en blogg om vad jag äter till middag. Det är inte en blogg med bara åsikter. Det här är en blogg med reflektioner och analyser av sådant som händer! Jag är forskare och föreläsare och ser bloggandet som en del av den tredje uppgiften - att delta i debatten i samhället. Välkommen!

Twitterflöde

Instagram