• FÖRELÄSA

  FÖRELÄSA

  "Det är inte bara kunskap eller en position som är makt, det är också förmågan att föra fram sin kunskap och symbolisera positionen man har. Det är därför retorik och kommunikation är en så viktig aspekt av makt och ledarskap". Lena Lid Falkman är forskaren på Handelshögskolan i Stockholm som inriktat sig på just ledarskap, organisation och kommunikation.
 • FORSKA

  FORSKA

  "Att använda teknikens möjligheter som en individ eller en organisation, handlar inte bara om att ha ett virtuellt möte istället för ett fysiskt. Både forskningen, de fallstudier vi gjort och den praktiska erfarenheter vi har, visar gång på gång att det också påverkar hur flexibelt ..." Det är detta vi berättar om i boken "Virtuella Möten - Effektiv Gränslös Kommunikation" (Liber, 2014)
 • ANALYSERA

  ANALYSERA

  "Det är viktigt för mig som forskare att delta i samhället och bidra med mina kunskaper. Därför ställer jag upp i media och föreläser för myndigheter, institutioner, nätverk och företag." Lena Lid Falkman har blivit en populär föreläsare och rådgivare, med högsta betyg på föreläsningar t.ex. från konferensen Nolldistans av Telekom Idag och Framtidens Kontor av Ability Partner.
 • 1
 • 2
 • 3

OBS! Hemsidan lenalidfalkman.com är min, och inte lenalidfalkman.se.

 

Debatterna i denna kampanj har verkligen varit fantastiskt spännande. För man kan ju inte tänka sig två sidor som står längre isär, med tanke på politik såväl som personer.

 

Denna debatt handlade mer om faktisk politik än tidigare debatter. Detta gör också att det framträdde tydligare vilken politik som amerikanerna faktiskt har att välja mellan. Eller det kunde ha varit tydligt. Det är fortfarande så att Trump inte kan berätta särskilt tydligt vad hans förslag går ut på, eller underbygga sina argument särskilt väl.

 

Trots att det handlade mer om faktisk politik denna gång, så var det förstås fullt av påhopp på såväl förslag som på kandidaterna. Jag tycker att Clinton klarat dessa påhopp bättre och bättre, och ikväll mycket bra. De saker som Trump nu upprepat flera gånger, hade Clinton förberett sig på ikväll. Trump har till exempel sagt många gånger hur Clinton varit politiker i 30 år och ifrågasatt varför hon inte gjort något vettigt tidigare, och att hennes erfarenhet är dålig. Ikväll svarade Clinton upp mot detta och jämförde sin karriär med vad Trump gjort de senaste 30 åren såsom reality showen Apprentice, och hon trumfar honom förstås stort.

 

En annan fråga där det hettade till var Putin och Ryssland, där Clinton återigen ifrågasatte Trumps relation till, och tidigare uttalanden om, Putin. Trump lyckades få även detta till en attack mot Clinton, genom att säga att Putin ”outsmarted” Clinton.

 

Men hetast blev ändå frågan om ”fitness to be president”, där det återigen blev aktuellt att diskutera kandidaternas karaktär. Detta är verkligen huvudpoängen i amerikansk valkampanj; vem är bäst lämpad att bli president. Det är kanske det som mer än något annat skiljer svensk politik från amerikansk, fokus på den enskilda karaktären, där idealet i det amerikanska samhället är Hjälten.

 

Kvällens diskussion om lämpligheten hos kandidaterna var den bästa hittills, mycket tack vare moderatorn. Clinton var tvungen att svara på frågor om sina mejl och om sin relation via Clintons egen stiftelse. Trump var å sin sida tvungen att svara på anklagelserna om att han antastat kvinnor och om han kommer att godkänna valresultatet. Något han vägrade att svara på. För mig är det ett av Trumps lågvattenmärken, han godtar inte demokrati. Anmärkningsvärt är också att han kallar Clinton för ”nasty woman”.

 

Detta är verkligen en unik kampanj med fler lågvattenmärken än det var möjligt att föreställa sig innan. Vi har säkert inte hört det sista ännu.

 

Årets almedalsbloggare 2011

Forskarblogg

Retorik! Ledarskap! Social media! Nyheter! Politik! Näringsliv! Populärkultur! Det här är inte en blogg om vad jag äter till middag. Det är inte en blogg med bara åsikter. Det här är en blogg med reflektioner och analyser av sådant som händer! Jag är forskare och föreläsare och ser bloggandet som en del av den tredje uppgiften - att delta i debatten i samhället. Välkommen!

Twitterflöde

Instagram