• FÖRELÄSA

  FÖRELÄSA

  "Det är inte bara kunskap eller en position som är makt, det är också förmågan att föra fram sin kunskap och symbolisera positionen man har. Det är därför retorik och kommunikation är en så viktig aspekt av makt och ledarskap". Lena Lid Falkman är forskaren på Handelshögskolan i Stockholm som inriktat sig på just ledarskap, organisation och kommunikation.
 • FORSKA

  FORSKA

  "Att använda teknikens möjligheter som en individ eller en organisation, handlar inte bara om att ha ett virtuellt möte istället för ett fysiskt. Både forskningen, de fallstudier vi gjort och den praktiska erfarenheter vi har, visar gång på gång att det också påverkar hur flexibelt ..." Det är detta vi berättar om i boken "Virtuella Möten - Effektiv Gränslös Kommunikation" (Liber, 2014)
 • ANALYSERA

  ANALYSERA

  "Det är viktigt för mig som forskare att delta i samhället och bidra med mina kunskaper. Därför ställer jag upp i media och föreläser för myndigheter, institutioner, nätverk och företag." Lena Lid Falkman har blivit en populär föreläsare och rådgivare, med högsta betyg på föreläsningar t.ex. från konferensen Nolldistans av Telekom Idag och Framtidens Kontor av Ability Partner.
 • 1
 • 2
 • 3

OBS! Hemsidan lenalidfalkman.com är min, och inte lenalidfalkman.se.

 

Experterna och undersökningarna hade fel. Donald Trump vann efter en olidligt spännande (och skrämmande) valkväll.

Ett vinnartal bör vara enande och framåtblickande. Det var särskilt viktigt i år, då detta har varit en historiskt aggressiv och av och till hotfull kampanj.

 

Donald Trump brukar inte hålla sig till vad man ska och bör säga vid särskilda tillfällen. Denna gång höll han sig dock till vad man ska säga. Han försökte ena USA med uttryck som ”It´s about us” och ”one united people”. Han försökte också framhålla sig själv som ledare för hela USA; hur han ska vara ”president for all Americans”. Dit hör också till att man ska tacka och hylla sin motståndare. Detta gjorde han också, ”she fought hard”, och hur USA är skyldig alla tack för hennes service. Han tittade också framåt genom att säga hur han ska använda sina erfarenheter av att hantera projekt genom att förbättra USA. Till exempel lovade han att fördubbla tillväxten. Trump riktade sig också internationellt, då han sa “We will get along with all other nations, willing to get along with us.” I det ligger förstås också en bakväg ut, med de nationer som inte vill komma överens med dem. I ett tacktal ska man också tacka alla som hjälpt till, och det gjorde Trump också.

 

Överlag var detta till innehåll ett framåtblickande och enande tal. Problemet är förstås att det är svårt för många av lyssnarna internationella och nationellt att höra detta och tro på det, med allt som sagts innan.

 

”I am sorry we did not win.”  Hillary Clinton höll ett längre och mer innehållsrikt tal. Även här var det fullt av tack och enande, som sig bör. Hon framhöll hur det nu är dags att samlas under Trump. Min favoritdel i talet var att arbetet detta inte bara handlade om denna kampanj eller detta val, utan något större. Det var också intressant hur hon vände sig till de yngre och försökte få dem att inte nedslås av resultatet. Glastaket ska krossas någon gång. Hon vände sig särskilt till alla unga flickor att följa sina drömmar.

 

Clinton lät bli att prata om Trump. För trovärdighetens skulle tror jag att detta var klokt. Just eftersom det varit en så tuff och smutsig kampanj, så är det svårt att få det trovärdigt att säga för mycket uppskattande om någon man så intensivt försökt att vinna över.

 

Det är en märklig dag att vara i USA. Inte minst i Florida som var så jämnt, och till slut togs av Trump. Jag blev skjutsad till jobbet imorse av en taxichaufför som mådde mycket bra. Han var nöjd med resultatet. Jag frågade om han inte brydde sig om att Trump ljugit t ex. ”Says who”, var hans första kommentar. Sen att han inte brydde sig om ifall Trump sagt det ena eller det andra. ”As long as he gets the job done”. Obamacare ska bort och skatten ska ned och olagliga immigranter ska ut. ”If you have four kids and hardly can feed them, you cant take on four more.”. Jag klev ur taxibilen och gick in på universitetet. I korridoren mötte jag en kollega som grät. Stämningen är dämpad. Hur kommer Trumps USA att se ut? Och världen?

 

Årets almedalsbloggare 2011

Forskarblogg

Retorik! Ledarskap! Social media! Nyheter! Politik! Näringsliv! Populärkultur! Det här är inte en blogg om vad jag äter till middag. Det är inte en blogg med bara åsikter. Det här är en blogg med reflektioner och analyser av sådant som händer! Jag är forskare och föreläsare och ser bloggandet som en del av den tredje uppgiften - att delta i debatten i samhället. Välkommen!

Twitterflöde

Instagram